nieuws

Leo:'Mijn droom was een grote speler te worden'

ROTTERDAM - 'Mijn droom was altijd om een grote voetballer te worden en niet om bijna vijf jaar in totaal in een ziekenhuis te zitten'. Dat zegt oud-Feyenoorder Leonardo donderdag tijdens de presentatie van zijn eigen boek.
Journalist Bart Vlietstra schreef een boek over de grillige Braziliaan, die op zijn 11de vanuit de sloppenwijken van Brazilië naar Nederland kwam. De 30-jarige Leonardo was donderdag voor even terug in Rotterdam. 'Nederland blijft altijd heel speciaal voor mij', aldus Leo.
Schrijver Vlietstra wilde juist een boek schrijven over Leonardo, omdat de aanvaller volgens Vlietstra niet alles uit zijn loopbaan heeft gehaald. Vlietstra is in de loop van de jaren een vriend geworden van de Braziliaan en maakte een boek over het leven van Leonardo en de daarbij behorende problemen.
Leonardo heeft tot nu toe al veel zware blessures gehad. In zijn Feyenoord-periode had hij twee keer een zware knieblessure, waardoor hij twee keer negen maanden uit de roulatie was. Ook bij Ajax raakte Leonardo zwaar geblesseerd aan de enkel en aan een kruisband en ook in zijn laatste jaren in Oostenrijk en Hongarije was de Braziliaan vaak vanwege zware blessures niet inzetbaar. Leonardo is net hersteld van een kuitbeenbreuk en maakte onlangs zijn rentree bij zijn huidige club Ferencvaros in Hongarije.
Leonardo speelde in Nederland bij NAC, Ajax en Feyenoord en wil geen keuze maken tussen deze clubs. 'Het is moeilijk om te kiezen. Feyenoord heeft mij naar Nederland gehaald en in die tijd alles voor mij gedaan. En Ajax is heel anders maar is ook een prachtige club.
Trainer Henk ten Cate haalde Leonardo naar Ajax en de Amsterdammer was donderdag aanwezig bij de boekpresentatie.'Ik heb hem naar Ajax gehaald en zeker aan het begin speelde hij echt heel goed, maar weer raakte hij geblesseerd. Ik heb als trainer nooit problemen met hem gehad. Ben altijd heel duidelijk naar hem geweest', aldus Ten Cate.