nieuws

Discussie over eenzaamheid actueel na vondst vrouw

ROTTERDAM - De vondst van een vrouw die al tien jaar dood in haar huis in Rotterdam-West lag, heeft de discussie over eenzaamheid in de stad opnieuw op een tragische manier onder de aandacht gebracht.
De gemeente Rotterdam onderzoekt hoe het zo erg mis kon gaan. Meest waarschijnlijk is dat de energierekening en woninghuur automatisch werden afgeschreven, terwijl elke maand de AOW van de vrouw de rekening weer aanvulde.
Sinistere gedachte
Het komt vaker voor dat mensen lange tijd dood in hun huis liggen. Zo werd enkele jaren terug het lichaam van een 71-jarige vrouw gevonden in een woning in Rotterdam-Crooswijk. Ze bleek al een kleine anderhalf jaar dood te zijn.
In Rotterdam-Lombardijen overleed een 60-jarige man in een woning en bleef een half jaar onopgemerkt. Net als bij de vrouw uit Rotterdam-West hadden de buren niets in de gaten. Het is een sinistere gedachte dat er mogelijk op dit moment nog meer lijken in Rotterdamse huizen onopgemerkt blijven.

Rotterdammers vaker eenzaam

Het gaat vaak om eenzame bewoners, die weing tot geen contact met de buitenwereld hebben. Al in 2011 constateerde de GGD Rotterdam-Rijnmond dat eenzaamheid in de regio Rijnmond veel vaker voorkomt (pdf) dan in andere delen van Nederland.
Gemiddeld voelt 30 procent van de Nederlanders zich eenzaam; in de regio Rijnmond is dat 38 procent. Rotterdam spant de kroon in het onderzoek. Maar liefst bijna de helft van de Rotterdammers voelt zich in meer of mindere mate eenzaam.

Eenzaamheid voorkomen

Uit het GGD-onderzoek blijkt dat de eenzaamheid langzaam toeneemt bij mensen van 35 jaar en ouder. De mate van eenzaamheid blijft daarna stabiel, en neemt pas op zeer hoge leeftijd weer toe.
De GGD noemt het een uitdaging voor de hele maatschappij om eenzaamheid te bestrijden. Daar moet al op jonge leeftijd mee begonnen worden, om te voorkomen dat eenzaamheid op latere leeftijd een groot probleem wordt.