nieuws

Zeven leden Efraim Heinenoord nog spoorloos

ROTTERDAM - Zeven leden van het religieuze Efraim Genootschap uit Heinenoord zijn nog spoorloos. Zij zijn voor het laatst gesignaleerd in Israël, maar er is al geruime tijd geen contact met hen geweest.

Het Efraim Genootschap vertrok in november 2011 naar Israël, onder aanvoering van oprichter Heinrich van Geene. Hij noemde zichzelf de profeet Eliah en had eerder de voorspelling gedaan dat de wereld eind 2001 zou vergaan.


Profetie

Na de mislukte profetie was de sekte veel volgelingen kwijtgeraakt. Er volgden rechtszaken van ex-leden tegen Van Geene. In één geval bepaalde de rechter in Dordrecht dat de zelfbenoemde profeet ruim twee ton moest terugbetalen aan een voormalig lid van Efraim. Veel volgelingen hadden huis en haard verkocht en aan het genootschap gegeven.
Met de laatste volgelingen streek Heinrich van Geene eind 2011 neer in Har Adar, een nederzetting bij Jeruzalem. Daar zijn zij vertrokken en sindsdien is hun verblijfplaats onbekend.

Israël

Ada Scholten en haar moeder Wil Visser zijn in oktober naar Israël afgereisd, om naar familieleden te zoeken. Het gaat om Akkelien Schildmeijer en haar dochter Alicia. Akkelien is de zus van Ada en de dochter van Wil Visser. Zij is al twaalf jaar lid van Efraim.
Wil Visser: "We hadden foto’s bij ons van Akkelien en Alicia en die hebben we aan zoveel mogelijk mensen laten zien. We zijn naar plekken geweest, waar ze gewoond kunnen hebben. Maar niemand herkende hen. Het spoor liep steeds dood."
Ada Scholten zegt zich wel zorgen te maken. "Ze hebben geen verblijfsvergunning, geen verzekering en het leven is duur in Israël."

Marktplaats

Ze heeft haar zus voor het laatst gesproken vlak voor zij vertrok in november 2011. "Ze had al haar spullen op marktplaats gezet en ik kwam onder valse voorwendselen binnen. Zogenaamd als koper. Ik heb twee minuten met haar kunnen praten, maar haar tegenhouden kon niet. Ze zei dat de Heer dit van haar verlangde."
Scholten en haar moeder hadden op dat moment al jarenlang geen contact meer met Akkelien gehad. Wil Visser: "Ik woonde nota bene in dezelfde straat, maar ik mocht niet eens met de kinderen spreken. Zij had alle banden met de buitenwereld verbroken."
Aanvankelijk had Akkelien nog twee zoons meegenomen naar Israël. Zij zijn in januari 2012 naar Nederland gevlucht, waar zij zich herenigden met hun vader en oudere broer.

Mee terugnemen

Ada Scholten en Wil Visser wilden vooral een teken van leven zien te ontdekken in Israël van Akkelien en Alicia. "Maar we zouden hen toch ook wel mee terug hebben willen nemen. Ze zijn zo hard nodig thuis. Ze worden zo gemist."
De laatste hoop is gericht op justitie in Nederland. Als Akkelien en Alicia Schildmeijer officieel het label 'vermist' krijgen, dan kunnen de autoriteiten in Nederland en Israël mogelijk in actie komen. "Het lastige is: ze zijn zogenaamd uit vrije wil vertrokken. Maar ja, wat is in dezen vrije wil?"
Foto: Alicia Schildmeijer. Deze foto namen Ada Scholten en haar moeder mee tijdens hun zoekactie in Israël.