nieuws

Sparta na ruime winst zeker van play-offs

ROTTERDAM - Sparta heeft na nederlagen tegen FC Dordrecht en Jong Ajax weer eens drie punten gepakt. Helmond Sport werd op het Kasteel met 5-1 verslagen door de ploeg van trainer Adrie Bogers. De Rotterdamse formatie grijpt naast de tweede periodetitel, omdat concurrent Jong PSV een punt pakte tegen Almere City (2-2). Sparta is wel zeker van de play-offs.
Het beladen duel op het Kasteel, dat in het teken stond van acties van ontevreden supporters over het beleid van de club en het spel van de ploeg, kwam moeizaam op gang. De eerste kansen waren voor de gasten. Sparta kwam heel goed weg toen Stanley Elbers na een knappe actie de paal trof. Enkele minuten later vond Serhat Koc keeper Khalid Sinouh op zijn weg.
In die fase was Helmond Sport de bovenliggende partij, maar de thuisploeg herstelde zich. Mario Bilate kreeg een grote kans, maar zijn schot miste richting en ook Steef Nieuwendaal kwam net te laat om de bal nog tussen de palen te glijden. Bilate was twee minuten later alsnog trefzeker. De spits werd knap weggestuurd door Soufian El Hassnaoui en schoot feilloos binnen: 1-0. Pal voor rust kreeg Sparta totaal onverwacht toch weer een domper te verwerken. Mark Janssen maakte gelijk met een achterwaartse kopbal: 1-1.
Na rust pegelde Nieuwendaal al snel op de bovenkantlat. Janssen zag zijn inzet gekeerd worden door Sinouh. Het was het laatste wapenfeit van de bezoekers, want na een uur spelen moest Helmond Sport met tien man verder toen keeper Wouter van der Steen de doorgebroken Donovan Deekman onderuit haalde. De toegekende penalty werd door El Hassnaoui benut: 2-1.
Enkele minuten later werd het nog erger voor de gasten. Dave Nieskens kreeg binnen een paar minuten twee gele kaarten. Sparta profiteerde direct. Nieuwendaal besliste het duel op aangeven van Bilate: 3-1. Tegen negen man kwam Sparta geen moment meer in de problemen. Donovan Slijngard maakte er 4-1 van en Deekman pikte ook nog zijn doelpuntje mee: 5-1.
Sparta moet de periodetitel aan Jong PSV laten, maar is wel verzekerd van deelname aan de play-offs omdat de Eindhovenaren niet kunnen promoveren. FC Dordrecht eindigde ook in de tweede periode als eerste, maar heeft al een periodetitel op zak.