nieuws
Wat gebeurt er met de druk in vliegtuigbanden op 10 km hoogte?

ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 23 november werd de volgende vraag gesteld:Peter Schellekens belt vanuit Zuid-Frankrijk: ‘Als een vliegtuig met zijn banden gevuld met stikstof van 10 bar opstijgt naar 10 kilometer hoogte, wat gebeurt er dan? Wat is het effect op die banden?’Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden
Een vliegtuigband heeft heel veel te verduren. Pierre Desmarets, algemeen directeur vliegtuigactiviteiten van Michelin:
„Een auto die 200 kilometer per uur rijdt, of 350 in het geval van de Formule I, krijgt te maken met een druk op elke band van zo'n 500 kilo; de banden van een kraanwagen moeten een druk van 30 tot 50 ton verwerken, maar die rijdt niet harder dan ongeveer 60 kilometer per uur.
Een vliegtuigband daarentegen moet met de snelheid van een racewagen het gewicht van een kraanwagen torsen.”
Tijdens het opstijgen en landen krijgt een vliegtuigband in zeer korte tijd te maken met bijzonder extreme omstandigheden.
Op de startbaan bereikt het toestel binnen één minuut een snelheid van 360 kilometer per uur; tijdens de landing zit de band binnen één seconde op een snelheid van 250 kilometer per uur. Een andere factor van belang is het gewicht. Elke band van een Airbus A-320 moet 18 ton verduren.
Ook heeft een vliegtuigband heel wat te stellen met temperatuurschommelingen. Tijdens de vlucht koelt de band af tot min 50 graden Celsius, bij de landing kan de temperatuur oplopen tot 100 graden boven 0.
Een verschil van 150 graden! Om aan deze omstandigheden weerstand te kunnen bieden, staat een vliegtuigband onder grote spanning, zo'n 15 atmosfeer. Ter vergelijking: de druk in een autoband is 2 tot 3 atmosfeer, in een vrachtwagenband 6 tot 8. Bij de Concorde is de bandendruk 16 atmosfeer bij een gewicht van 22,9 ton per wiel.