nieuws

Dierenhandelaar getuige in moordzaak

Het interieur van Fauna World met in de kooien dode dieren
Het interieur van Fauna World met in de kooien dode dieren
ROTTERDAM - De Rotterdamse dierenhandelaar die is veroordeeld voor verwaarlozing van zijn dieren is een belangrijke getuige in een moordzaak. Hij heeft een belastende verklaring afgelegd over de dood van Ricardo Kooij uit Rotterdam.

De dierenhandelaar zegt dat hij in het Huis van Bewaring in Krimpen aan den IJssel op de luchtplaats heeft gesproken met verdachte Michaël H. Daarin zou H. de moord op Kooij hebben bekend.
Ricardo Kooij, alias "Nookie", was een vriend van de dierenhandelaar. Het lichaam van het slachtoffer is nog niet gevonden. Wel is het bloed van Kooij aangetroffen in de woning van de verdachte.

Bijl met bloed

Volgens justitie is de moord met een bijl gepleegd. Ook daarop is bloed gevonden. De Rotterdamse verdachte ontkent. Hij zegt nooit een gesprek te hebben gehad met de dierenhandelaar.
Twee andere getuigen, vrienden van de verdachte, hebben ook belastend over hem verklaard. Eén zou hebben gezegd dat hij het verminkte lichaam van Ricardo Kooij heeft gezien.
Volgens advocaat D. Urcun spreken de verklaringen van de drie getuigen elkaar tegen. "De één noemt schulden als motief, de ander dat er een spiegel kapot was gegaan. Die verhalen zijn een warboel."

Luchten

Over het gesprek tussen de dierenhandelaar en zijn cliënt is Urcun duidelijk: "Dat is er niet geweest. Ik wil de luchttijden opvragen van het Huis van Bewaring om aan te tonen dat beide heren elkaar niet gezien kúnnen hebben. Daarnaast: "Nookie" was de beste vriend van de dierenhandelaar. Ik denk dat hij iets voor hem wil terugdoen."
Michaël de H. zit in het Pieter Baan Centrum om te kijken of hij een geestelijke stoornis heeft. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak zal waarschijnlijk pas volgend voorjaar zijn.