nieuws

Een kroegentocht door het verleden

ROTTERDAM - De kroeg, de bar en het proeflokaal. Allemaal synoniemen voor het café, de plek waar mensen elkaar ontmoeten, verdriet verdrinken of het leven vieren. Maar ook de plek waar dubieuze handeltjes of deals worden gesloten. En de plek waar rangen en standen wegvallen en iedereen bij de voornaam wordt aangesproken. Het Jenevermuseum in Schiedam heeft hierover sinds 10 november een tentoonstelling: Stappen door de Tijd; Het café als spiegel van de samenleving 1945-heden.
Er zit veel verschil in het kroegleven tussen 1945 en nu. Van oudsher heeft de bruine kroeg een functie van een huiskamer buitenshuis, waar je met iedereen aan de praat raakt, maar naast het bruine café, zijn er door de jaren heen veel café's bijgekomen en soms ook weer verdwenen. Denk aan krakerscafés, het vrouwencafé, het literaire café. Afspiegelingen van ontwikkelingen in de samenleving.
In de tentoonstelling komen verschillende soorten cafés aan bod, zoals het vrouwencafé. Een plek waar vrouwen niet worden lastig gevallen en gewoon lekker kletsen. Maar ook het loungecafé van nu is er te zien. Zoek de verschillen en overeenkomsten in sfeer, inrichting en publiek.
Alwine van Winsen van het Jenevermuseum vertelt over cafés van 1945-heden.