nieuws

AOW dode vrouw mogelijk niet terugvorderbaar

JPstraat4
JPstraat4
ROTTERDAM - De SVB onderzoekt of de instantie de tien jaar lang uitgekeerde AOW van de dood gevonden vrouw uit Rotterdam-West kan terugvorderen. Invordering kan pas als de overlijdensdatum van de vrouw officieel bekend is gemaakt. Maar juist die datum zou met de huidige wetgeving kunnen betekenen dat SVB bot vangt.
Volgens de bestaande wet is er namelijk sprake van lijkvinding. Dit komt voor als er twijfel bestaat over de plaats en tijd van het overlijden. In dat geval wordt de datum van vinding aangehouden als datum van overlijden. De gevonden vrouw zou dan dus officieel pas afgelopen donderdag overleden zijn.
Dit zal waarschijnlijk dus ook uit het onderzoek komen dat het Nederlands Forensisch Instituut uitvoert in opdracht van het Openbaar Ministerie. Dan wordt proces verbaal opgemaakt en werken politie en forensisch arts samen om tot een benadering van een overlijdensdatum te komen. Dat doen ze onder meer door post en kranten te analyseren. Die uiteindelijke datum zal dichter liggen bij het daadwerkelijke tijdstip van overlijden van de vrouw.
Welke datum rechtsgeldig is en of er sprake is van tien jaar lang onterechte uitkering van de AOW moet dan blijken.
De vondst van de dode vrouw roept dus niet alleen maatschappelijk veel vragen op, maar ook juridisch. De zaak is zo uniek dat het toepassen van de Nederlandse wetgeving haast vreemd lijkt.
Juridisch gezien zou je je ook kunnen afvragen of de vrouw die tien jaar nog wel huurder van het huis was. Ze was immers al overleden. Als SVB het geld van haar uitkering wil terughalen, zou de vrouw na haar dood actief een schuld hebben opgebouwd. Iets dat toch ook vreemd in de oren klinkt.