nieuws

Dromen van mooie kleding

ROTTERDAM - Gerardina is een jong meisje dat begin vorige eeuw als hulp in de huishouding werkt in Den Haag. Het huis waarin ze werkt is van alle gemakken voorzien en daar hoort goed eten en prachtige kledij bij. Gerardina droomt er dan ook van ooit zelf zulke mooie jurken te hebben.

Na een tijd trouwt Gerardina met ene meneer Schenk, samen krijgen ze twee kinderen. Een lang huwelijk is niet voor hun bestemd. Er volgt een scheiding en dit veroorzaakt een tijd van bittere armoede voor Gerardina en haar kinderen. Totdat zij de in Rotterdam gelegerde marinier Jan Wind tegenkomt. Ze treedt met hem in het huwelijk en haar droom van uitgaan en mooie kleding komt uit. Dit blijkt van korte duur...
De Tweede Wereldoorlog breekt uit en er ontstaat een grote schaarste, ook aan kleding en stoffen. Gerardina laat van drie oude jurken een nieuwe maken. Zo kan zij toch nog een beetje netjes uitgaan. Zelfs voor een kopje koffie buiten de deur kleedt ze zich graag netjes aan, om zo het dametje te worden voor wie ze ooit voor werkt in Den Haag.
Gerardina haar dochter, Willie Schenk, heeft een konijntje. In de hongerwinter wordt het konijn tegen Willie's wil geslacht. Ze neemt er dan ook geen hap van. Van de vacht wordt een tas en een muts gemaakt, door dezelfde naaister die ook de jurk heeft gemaakt. De tas is tegelijkertijd een mof, een handenwarmer.
Een tijd geleden ontving het Oorlogsverzetsmuseum in Rotterdam een zwarte jurk, een muts en een fraaie tas van bont, allemaal afkomstig van Gerardina.