nieuws

Dove jongeren adviseren Rotterdamse musea

ROTTERDAM - Drie dove jongeren hebben het Fotomuseum Rotterdam advies gegeven om de collectie interessanter te maken voor doven en slechthorenden. Binnenkort bezoeken ze ook Boijmans.
De stichting 'Skyway' zet zich in voor jongeren met een beperking. Doel van deze stichting is om hun beperking om te zetten in mogelijkheden. Het gaat met name om jongeren met een verstandelijke en/of gehoorbeperking ten tegelijkertijd voor jongeren in het algemeen.

Youth in Action

In het kader van het Europese project "Youth in action", zetten deze dove jongeren zich in om hun directe leefomgeving toegankelijker te maken.
De jongeren zijn erg enthousiast en pleiten voor meer ondertitels in musea en het prikkelen van diverse zintuigen, zoals zien, horen, maar ook voelen, ruiken en proeven. Vooral gesproken woord, de zogenaamde voice-over, ervaren zij als een groot nadeel. Ze moeten dan zelf gaan zoeken naar waar het over gaat en dat is erg vermoeiend.

Voor iedereen toegankelijk

Belangrijk advies is om het algemeen belang van de bezoeker voor ogen te houden, niet alleen voor de mensen met een gehoorbeperking, maar ook mensen die slecht zien of de Nederlandse taal niet goed machtig zijn, zodat het voor iedereen toegankelijker wordt.
Ze zijn ook voorstander van het meer inzetten van tolken tijdens rondleidingen voor zowel doven als slechthorenden, tegelijkertijd met mensen zonder deze beperkingen.

Niets is fout

De jongeren willen vooral dat men leert van deze adviezen. "Niets is fout, maar van alles kun je leren en er je voordeel mee doen en het omdraaien naar het beter maken", aldus Anas.
Frits Griesberg is blij met de adviezen en hoopt dat ze nog een keer terugkomen om te kijken wat het Fotomuseum met hun adviezen gedaan heeft.