Dordt vertrouwt provincie Zuid-Holland niet meer

De gemeenteraad van Dordrecht heeft geen vertrouwen meer in de provincie Zuid-Holland. Dat bleek dinsdag tijdens een debat over de stortplaats Derde Merwedehaven.

Bij grote zaken wil de gemeenteraad dat voortaan standaard een jurist adviseert over door de gemeente af te sluiten contracten. Het is één van de aanbevelingen uit een onafhankelijk onderzoek naar de zoveelste aflevering in de soap rond de Derde Merwedehaven.

Voorterrein

Na de sluiting van de stortplaats, per 1 januari van dit jaar, leek ook het dossier gesloten. Maar niets is minder waar, want al snel bleek dat na de sluiting, op het voorterrein van de stortplaats 'gewoon' weer kan worden begonnen met afvalactiviteiten aan de kade van de Merwede. Dat is de afgelopen elf maanden overigens nog niet gebeurd.

Overslag

Bij het opstellen van het contract over de sluiting van de stortplaats 'vergaten' exploitant Delta en de provincie Zuid-Holland te vertellen, dat ze overwogen om de kade van de stortplaats te gaan gebruiken voor tijdelijke opslag en overslag van afval. De gemeente vergat op zijn beurt te vragen wat de plannen precies waren.

Zwarte piet

Volgens het onderzoek hadden zowel de Dordtse ambtenaren, het college van B&W als de gemeenteraad beter op moeten letten. Tijdens de raadsvergadering probeerde de oppositie toch om de zwarte piet in handen te spelen van verantwoordelijk wethouder Piet Sleeking. "We hebben zeven amandementen ingediend om te waarschuwen", zei Cor van Verk (PvdA).

Juristen

Volgens Sleeking, die de voorstellen destijds van tafel veegde, had het niets veranderd aan de situatie, als hij ze wèl had overgenomen: "het bestemmingsplan maakt het gewoon mogelijk, wat de exploitant en de provincie daar eventueel met afval willen doen". Hij kon zich wel vinden in de conclusie, dat in dit soort zaken voortaan altijd juristen moeten worden ingezet.

Schandalig

Sleeking betreurt dat wel: "je zit met een andere overheid aan tafel en dan ga ik toch liever uit van vertrouwen en verantwoordelijkheid". Oppositieleider Van Verk oordeelde harder over de rol van de provincie: "het is van de gekke, dat overheden elkaar met jurisdische adviezen moeten gaan bestoken. Maar da's in dit dossier al vaker gebeurd. Feitelijk schandalig".

Deel dit artikel: