nieuws
Rotterdamse worst naar Amsterdam
ROTTERDAM - De Rotterdamse worstenmaker Paul van den Hoven heeft een prachtige klus in de pocket. Hij gaat wekelijks 20 kilo 17e eeuwse worst leveren aan het Rijksmuseum in Amsterdam.
"Ik werd door een culinaire historica gevraagd om een diner voor André Kuipers te maken. Dat moest in de stijl van dichter Constantijn Huygens", vertelt Van den Hoven.
Hij gebruikte een gedicht van Huygens als basis:
Hak en spek levervlees en wentel het een keer
tot beulingvulsel naar de keukenkunst en leer
het zo smaken als het niet en smaakte eer gij 't sneedt.
Doet kruidjes van de haut gout wel dicht daarin gekneed
Dit morsen kan de smaak verscherpen en verversen
Zo schelen - naar mijd unkt - goede effen taal en verzen.
Hij vulde het aan met wat kruiden en maakte een echte 17e eeuwse worst. En dat was zo'n succes dat hij nu dus mag leveren aan het Rijksmuseum. "Ze gaan het daar op de kaart zetten", vertelt de worstenmaker.