nieuws

Kunsthal vanaf volgend jaar met Museumkaart

ROTTERDAM - De Kunsthal in Rotterdam is vanaf de heropening op 1 februari gratis te bezoeken met de Museumkaart. Ook de Rotterdampas biedt gratis toegang.
De Kunsthal wordt op dit moment ingrijpend verbouwd. De entree komt beneden aan de kant van het Museumpark. Daardoor hoeven bezoekers niet meer de hellingbaan op om binnen te komen. Bezoekers komen nu binnen in het café en de museumwinkel, in plaats van in het auditorium.
Compartimenten
De verbouwing van de Kunsthal loopt volledig op schema. Belangrijkste reden voor de verbouwing was het terugbrengen van de stookkosten, die flink uit de hand waren gelopen. Naast HR+ beglazing, zuiniger verlichting en moderenere technische installaties wordt het gebouw ook in compartimenten opgedeeld. Tot nu toe was er geen afscheiding tussen alle ruimtes in het gebouw. "We stookten voor de koeien", zegt directeur Emily Ansenk.
Anti-ramkraak
Ook de beveiliging is flink opgevoerd om kunstroven zoals vorig jaar te voorkomen. De meeste maatregelen zijn onzichtbaar weggewerkt. Wel zichtbaar is een groot metalen rooster dat de glazen zijkant van het gebouw bij de Westzeedijk afdekt. Beneden aan de kant van het Museumpark komt een ramkraakbeveiliging.
Eneco investeert in de energiebesparing
De Kunsthal betaalt voor het gebruik van het gebouw een hoger jaarlijks bedrag, maar daar zitten alle kosten voor onderhoud en energie in. Eneco heeft 1,5 miljoen euro geïnvesteerd aan energiebesparende maatregelen, die in die 15 jaar wordt terugbetaald door de Kunsthal uit de besparingen op onderhoud en energie.
De gemeente Rotterdam is eigenaar van het gebouw van architect Rem Koolhaas en betaalt 5 miljoen euro aan de verbouwing.