nieuws

Koninklijke rol voor paarden uit Alblasserdam

ROTTERDAM - De stoere Alblasserdamse paarden Nora en Leika spelen zaterdag een belangrijke rol bij de viering van 200 jaar Koninkrijk in Scheveningen. Ze trekken de zogeheten nettenwagen van de koning, die wordt gespeeld door acteur Huub Stapel.
Op de bok van de nettenwagen met de tekst "Oranje Boven" zit Arné Verdoorn. Zijn tante Wil Verdoorn is een van de personen die de paarden te voet begeleid.
Veldslag
Er zal een hoop op Nora en Leika afkomen, want op het strand wordt een waren veldslag nagespeeld. Maar volgens Wil en Arné Verdoorn van Verdoorn Gelegenheidskoetsen zijn de paarden wel tegen het tumult bestand.
De nuchtere Groningse paarden komen zaterdag ook niet voor het eerst in Scheveningen. Er is al volop geoefend. Zo zijn Nora en Leika met golven van een meter hoog in zee geweest. Ze moeten zaterdag ook het water in om de koning vanuit een roeiboot op te pikken. Daarna gaat de tocht over het strand naar de pastorie aan de Keizerstraat, waar het Koninkrijk der Nederlanden officieel werd gesticht.
Televisie
Het spektakel op het Scheveningse strand, dat maar eens in de 25 jaar plaatsvindt, is live op televisie te volgen tussen 11.30 en 13.00 uur. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zullen de viering bijwonen.
Foto 1: Arné en Wil Verdoorn met hun paarden
Foto 2: De nettenwagen