nieuws

De Tiende Telg - hh - 30 december 2013 17.20 uur

ROTTERDAM - De Tiende Telg; het tiende kind van het markante echtpaar Boele van Hensbroek, is de Rotterdamse uitgeverij Lemniscaat. Dit jaar bestaat de bekendste kinderboekenuitgeverij van Nederland 50 jaar. Christel Don en Gabrielle Adèr schetsen een portret van de familie achter Lemniscaat. 
Lemniscaat is een begrip. Generaties kinderen zijn opgegroeid met de boeken van Jan Terlouw, Thea Beckman, Anke de Vries, voortgebracht uit deze Rotterdamse kinderboeken uitgeverij.

Uitgeverij Lemniscaat is precies 50 jaar geleden opgericht door het markante echtpaar Boele van Hensbroek, dat toen al een groot gezin bestaande uit negen kinderen had. De liefde voor de uitgeverij, het verzamelen van interessante mensen om zich heen en de antroposofische, kunstzinnige levensstijl waren belangrijk voor vader en moeder Boele van Hensbroek. Zoals in veel families die een familiebedrijf bezitten, ging ook hier de aandacht uit naar lievelingskind Lemniscaat.

In de documentaire blikt een aantal kinderen Boele van Hensbroek terug op de komst van de tiende telg in het gezin, Lemniscaat, en de impact hiervan op het gezinsleven. Ze vertellen over hun persoonlijke ervaringen en de levendigheid in het grote gezin maar ook de afstandelijke relatie tot hun ouders en de moeizame overname van Lemniscaat door de oudste zoon, die uiteindelijk leidde tot een schisma binnen het gezin. Hun verhalen worden ondersteund door archiefmateriaal, een ontmoeting met de oude kinderjuf van het gezin en een bezoek aan het familielandgoed in Brummen. Intussen is oudste zoon Jean Christophe druk bezig met de voorbereidingen van het grote jubileumfeest van Lemniscaat. Maar zullen de overige kinderen Boele hier aanwezig zijn...?

De Tiende Telg is op 30 december om 17.20 uur (ieder uur herhaald) opnieuw te zien bij TV Rijnmond.

Deze documentaire is mogelijk gemaakt door het fonds Letteren & Erfgoed, Gemeente Rotterdam.
RTV Rijnmond heeft niet de rechten om deze documentaire als video op internet aan te bieden.