nieuws

De Zandstraatbuurt wordt kermenadebuurt

ROTTERDAM - Het Polderlied van de Rotterdamse dichter en tekstschrijver Koos Speenhoff gaat het over afbreken van de Zandstraatbuurt.
Die Rotterdamse buurt moet begin vorige eeuw tegen de vlakte om plaats te maken voor het stadhuis. De Zandstraatbuurt is de rosse buurt van Rotterdam, voor zeelui en hoeren. Er zijn veel cafés.
Koos Speenhoff schrijft het Polderlied maar neemt het nooit zelf op. Muzikale Voddeman Roland Vonk heeft lang gezocht maar is tot de conclusie gekomen dat Speenhoff het nummer echt nooit heeft opgenomen. De tekst en muziek van het Polderlied zijn wel bewaard gebleven.
Roland krijgt kort geleden een 78toeren plaat uit 1910 in handen met liedjes van Speenhoff. Op die plaat staat een opname van Koos Speenhoff, hij zingt 'Brief van een meid uit de nes'. Dát is de Amsterdamse versie van Het Polderlied. De melodie is het hetzelfde, de tekst is aangepast.
Het gebeurt vaker dat artiesten nummers voor verschillende steden opnemen. Zo is er naast 'Ik heb mijn hart op Katendrecht verloren' ook 'Ik heb mijn hart in Zierikzee verloren'. En van 'Breng mij naar Rotterdam terug' is ook de versie 'Breng mij naar Amsterdam' terug.