nieuws

OM: geen dierenmishandeling bij ganzenjacht

gansdood
gansdood
ROTTERDAM - Het afschieten van ganzen in de Hoeksche Waard is volgens justitie niet strafbaar. Actiegroep ‘Stop de ganzenmoord’ had aangifte gedaan tegen de jagers wegens dierenmishandeling.
De actiegroep heeft beelden onder de aandacht gebracht waarop te zien is hoe het bejagen van ganzen in zijn werk gaat. Met name de opname van een gans die nog half levend wordt 'rondgeslingerd' is volgens woordvoerster Riëlle van Duin schokkend.

Schade

Het OM constateert echter in een brief aan de actiegroep dat de wet niet is overtreden. De jagers waren bevoegd en hebben volgens justitie geen dieren mishandeld. Ganzen mogen worden afgeschoten, omdat de populatie te groot is geworden en de dieren schade veroorzaken bij boeren.
Er zijn ook andere maatregelen mogelijk om het aantal ganzen te verminderen, zoals het schudden van eieren zodat die niet uitkomen. Actiegroep Stop de ganzenmoord pleit verder voor het anders inrichten van landbouwgrond en het tegengaan van broeden.

Gansvriendelijk

Vogelwerkgroep Sovon zit op een zelfde lijn en constateerde eerder al dat Nederland wel erg 'gansvriendelijk' is ingericht. Nieuwbouwwijken worden vaak voorzien van water en er is veel ‘natte natuur’. Een deel daarvan is met goede bedoelingen door de mens aangelegd.
Overigens worden de ganzen in de winter grotendeels met rust gelaten. De actiegroep gaat zich nu beraden op andere strategieën om de gans te behoeden voor hagel van de jagers.