nieuws

Inspectie: ruzies oorzaak problemen bij Ruwaard

ROTTERDAM - De kwaliteit van de zorg en de veiligheid van patiënten van het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis stond jaren ter discussie omdat directie en specialisten met elkaar ruzieden. Dat schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een eindrapport over de problemen in het Spijkenisser ziekenhuis.

Volgens de Inspectie verschilden de directie en de specialisten te veel en te vaak van mening. De Raad van Toezicht greep onvoldoende op die situatie in en stelde ook verkeerde leidinggevenden aan. Dat leidde niet tot verbeteringen in de verhoudigen.

Door de ruzies was er te weinig oog voor veiligheid en kwaliteit. Omdat de directie niet tijdig genoeg ingreep bij problemen op de afdeling cardiologie, moest de Inspectie naar eigen zeggen eind november 2012 wel doorpakken. Pas na het schorsen van de cardiologen en het onder toezicht stellen van het ziekenhuis verbeterde de situatie in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis.
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid kwam in een eerder uitgelekt rapport tot nagenoeg dezelfde conclusies. Mede door de problemen op de afdeling cardiologie ging het ziekenhuis in Spijkenisse in juni van dit jaar failliet.