nieuws

3 miljoen euro boete voor Odfjell

ROTTERDAM - Het Rotterdamse tankopslagbedrijf Odfjell moet drie miljoen euro boete betalen voor een aantal lekkages van benzeen en butaan. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam dinsdagmiddag besloten.
Volgens de rechter had er een ramp kunnen gebeuren. Dat die uitbleef was volgens de rechter puur toeval.
'Voldoende vertrouwen'
Er was door justitie ook geëist dat het bedrijf een jaar zou moeten worden stilgelegd bij een nieuwe overtreding, maar daar ging de rechter niet in mee omdat het voldoende vertrouwen heeft in de toezichthoudende instanties. Ook lijkt er bij Odfjell wat veranderd, aldus de rechter. ''We gaan op de ingeslagen weg door'', zei directeur Theo Olijve na de uitspraak.
Al lang onder vuur
Odfjell ligt al langere tijd onder vuur. Het bedrijf, met 288 tanks voor de opslag van de meest gevaarlijke stoffen, werd vorig jaar grotendeels stilgelegd omdat het niet meer aan de veiligheidseisen voldeed. Sommige tanks waren zeker 30 jaar niet gecontroleerd. Door de zogenoemde safety shutdown kon het bedrijf vrijwel geen laad- en losactiviteiten van trucks, wagons, binnenvaart- en zeeschepen meer uitvoeren. Inmiddels ligt nog steeds twee derde van het bedrijf stil en liepen grote klanten weg.

'Hoogste boete ooit'

Hoewel volgens Odfjell-directeur Theo Olijve de boete van drie miljoen de hoogste is die een bedrijf ooit voor milieudelicten heeft gekregen, weet hij nog niet of hij in hoger beroep gaat tegen de straf. Volgens hem kan Odfjell - ondanks de slechte financiële situatie van het bedrijf - de boete betalen en hebben de aandeelhouders er nog alle vertrouwen in dat het goed komt met de tankterminal in de Botlek.
Nieuwe rechtszaak
Met deze uitspraak is Odfjell er overigens nog niet. Dit jaar bleek dat het tankopslagbedrijf tussen 2000 en 2013 meer dan 200 andere incidenten niet gemeld heeft bij de controlerende instanties.
Er is inmiddels een nieuwe rechtszaak begonnen. Hierbij worden mogelijk ook de verantwoordelijke leidinggevenden vervolgd. Wanneer deze zaak voor de rechter komt, is nog niet bekend.