nieuws

Dordrecht wil andere invulling lege winkelpanden

ROTTERDAM - Lege winkelpanden aan de randen van de Dordtse binnenstad mogen voortaan ook een ander bestemming krijgen. Burgemeester en wethouders willen dat daar kantoren, ateliers en andere invullingen kunnen komen.
Daarom wordt de gemeenteraad gevraagd het bestemmingsplan te veranderen. Door die verandering hoopt het gemeentebestuur een eind te maken aan de leegstand van veel panden in zogenoemde aanloopstraten van de binnenstad.

Voorstraat-West

Drie jaar geleden was dit plan er ook al, maar kwam er fel verzet van winkeliers en vastgoedeigenaren. Volgens wethouder Piet Sleeking is het plan opnieuw op tafel gekomen, omdat de tegenstanders van toen het nu juist wel willen.
Eén winkelstraat, waar al zo'n mengeling van winkels en andere invullingen ontstaan is, is de Voorstraat-West. Dat is gebeurd door telkens de bestemming van één pand te wijzigen. Dat gebeurt op delen van de Voorstraat nu ineens.

Woningen

Het gaat dan om het stuk tussen Scheffersplein en Steegoversloot en dat tussen de Grote Spuistraat en de Lange Geldersekade. Op het laatste stukje, vanaf de Ruitenstraat, wordt het zelfs mogelijk dat lege winkelpanden veranderen in woningen.
Een andere uitloper, die een nieuwe bestemming krijgt, is het stuk van de Vriesestraat, tussen Vriesebrug en de Vest, en de Vest zelf, tussen de Johan de Wittstraat en de parkeergarage Drievriendenhof. Winkeliers reageren niet allemaal even enthousiast.

Te hoge huren

"De leegstand wordt veroorzaakt door te hoge huren, niet door het bestemmingsplan", zegt er één. Een ander vindt het juist een goed plan: "Al die leegstand is geen gezicht, met een andere invulling maak je die straten weer voor iedereen aantrekkelijk".
Wethouder Piet Sleeking ziet ook nog een gunstig bij-effect: "het kan er toe leiden, dat winkels zich meer gaan concentreren in hartje binnenstad en dat is precies wat we als gemeente ook graag willen".