nieuws

Chef-dirigent Philharmonisch langer uit de lucht

Yannick
Yannick
ROTTERDAM - De chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest mag van zijn artsen niet vliegen. Yannick Nézet-Séguin is te ziek om te vliegen.
De dirigent zit daarom vast in zijn woonplaats Montreal en mist de concerten in december in Rotterdam. Wat hij precies heeft, wil het Rotterdams PhilharmonischOrkest niet zeggen. Ze houden het op ‘sinus-gerelateerde problemen’. Het orkest laat weten dat hun boegbeeld wel kan werken, maar van de artsen niet mag vliegen.
Yannick Nézet-Séguin is vanaf juni 2008 chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RphO) en tekende vorig jaar zomer nog bij tot 2018. De Canadees dirigeert op dit moment nog een orkest in Montreal en hoopt eind feburari 2014 weer met zijn Rotterdamse orkest herenigd te worden.
Vervangende dirigenten
Het Rotterdams Philharmonisch moest Nézet-Séguin voor het eerst missen tijdens het concert op het Blown Away festival afgelopen november in Rotterdam.

Onderzeebootloods.

Alle geplande concerten in december gaan gewoon door omdat het orkest vervangers heeft gevonden in de dirigenten Martin Sieghart en Thomas Søndergård. Het gaat om concerten van ‘Mahler 6’ op 12, 13 en 15 december en het ‘Shéhérazade-concert’ op 19, 20 en 22 december.
Martin Sieghart was tot 2009 onder meer chef-dirigent van Het Gelders Orkest en is groot Mahler-fan. Thomas Søndergård is chef-dirigent van het BBC National Orchestra of Wales en eerste gastdirigent van het Royal Scottish National Orchestra.