nieuws
De Maria Elisabeth van rederij Varkevisser
ROTTERDAM - Het is een rood glas met de afbeelding van een schip in het wit erin gegraveerd. Het glas is gemaakt in opdracht van de Rotterdamse rederij Varkevisser en al sinds 1993 in bezit van het Maritiem Museum.
Lange tijd staat het glas bekend met de titel 'gelegenheidsglas met de voorstelling van een schip van rederij Varkevisser voor de kust'.
Rederij Pieter Varkevisser & Zoonen kent zijn oorsprong in Scheveningen. Pieter Varkevisser hoort er tot plaatselijke elite. Hij is ook reder van visserijschepen, bezit een scheepswerf en is actief in het assurantiewezen. De koopvaardijschepen van Varkevisser vertrekken uit Rotterdam en lossen er ook, omdat Scheveningen geen zeehaven heeft.
In 1857 wordt het kantoor van Rederij Pieter Varkevisser om praktische redenen ook naar Rotterdam verplaatst.
Op het glas dat opgenomen is in de tentoonstelling 'Met dank aan' in het Maritiem Museum in Rotterdam is één van de schepen van Rederij Varkevisser te zien.
Het gaat om een driemast-koopvaardijschip. Kort geleden is er meer bekend geworden over het schip en de bemanning.
Met het blote oog is het nauwelijks waar te nemen maar met een loep is duidelijk de Rotterdamse kapiteinsvlag te zien. Op die vlag staan de 'R' van Rotterdam en drie cijfers. De eerste twee cijfers zijn tweeen, dat is duidelijk te zien. Het derde getal is moeilijk te herkennen, het kan een twee of een vier zijn.
Na onderzoek blijven er twee mogelijkheden over: het is de R222 van Klaas Jan Jonker of de R224 van H.R. Giezen. Jonker vaart van 1848 tot 1861 op de Maria Elisabeth van Varkevisser en Giezen op de Watergeus van 1860 tot 1865.
Dan is het makkelijk! De afbeelding op het glas is duidelijk de Maria Elisabeth. Een schip dat op 5 juli 1841 te water is gelaten op de werf van Smit in Slikkeveer en is genoemd naar de echtgenote van Pieter Varkevisser, Maria Elisabeth van Duijne.
Kapitein Klaas Jan Jonker van fregatschip Maria Elisabeth is geboren in Friesland op 23 januari 1815. Hij trouwt in 1843 met Leentje van der Kuyl uit Nieuw-Lekkerland. Ze krijgen samen vijf kinderen en wonen in Alblasserdam. Klaas Jan Jonker overlijdt in juni 1964 in Peru, vermoedelijk tijdens een zeereis.