nieuws

Rotterdamse raad lijkt akkoord met kunstdepot Boijmans

ROTTERDAM - De Rotterdamse gemeenteraad lijkt in te stemmen met de bouw van een groot magazijn voor het museum Boijmans in het Museumpark. Buurtbewoners, festivals en omliggende musea hebben scherpe kritiek op de plannen.
De meeste politieke partijen verwachten dat het nieuwe depot van het Boijmans van Beuningen een aanwinst is voor het gebied omdat daarmee nog meer culturele instellingen op een plek te vinden zijn.
Een deel van het magazijn wordt toegankelijk gemaakt voor het publiek. Boijmans laat zien hoe het schilderijen restaureert en hoopt daarmee 70 duizend extra bezoekers per jaar te trekken.
Ophef
Niet iedereen is blij. Bewoners en musea zoals de Kunsthal en Het Nieuwe Instituut zijn bang dat het Museumpark opnieuw jarenlang een onaantrekkelijke bouwput is, net zoals een jaar of vijf geleden bij de aanleg van de Museumparkgarage.
De organisatie van De Parade vreest op zoek te moeten naar een nieuwe plek; volgens haar is er straks simpelweg geen ruimte meer voor de festivaltenten omdat het depotgebouw alle ruimte in beslag neemt.
Slechte communicatie
Zes kunstinstellingen rond het Museumpark stuurden vorige week een open brief met kritische vragen naar de gemeenteraad. Volgens directeur Reumer van het Natuurhistorisch Museum was die brief nodig omdat er irritatie was ontstaan over de slechte communicatie rond het hele proces. Daardoor hadden de instellingen nog veel onbeantwoorde vragen.
De partijen in de raad delen de kritiek op de communicatie. Ze vragen zich bovendien af of die 70-duizend extra bezoekers voor het magazijn niet te optimistisch geschat is. De raad wil weten hoe Boijmans dat voor elkaar wil krijgen.
50 miljoen
Begin volgend jaar zal het winnende ontwerp voor het nieuwe collectiegebouw worden gekozen. Eind 2014 bepaalt de gemeenteraad definitief of het kunstdepot er komt.
In totaal gaat de bouw zo'n vijftig miljoen euro kosten. Rotterdam draagt 35 miljoen bij; de rest wordt betaald door een private partij.