nieuws

Hulpdiensten bereiden zich voor op de storm

ROTTERDAM - De hulpdiensten zeggen paraat te zijn voor de storm die vanmiddag over de regio trekt. Het zwaartepunt van de storm is naar verwachting rond 17 uur. Er kunnen dan windstoten tot 110 kilometer per uur voorkomen.
De brandweer vraagt mensen om alleen 112 te bellen bij echt levensbedreigende situaties. Bij de vorige grote storm eind oktober werd de meldkamer platgebeld. Daardoor konden niet alle telefoontjes op tijd afgehandeld worden.

Medewerkers achter de hand

Er is gisteravond door de hulpdiensten overlegd over eventuele extra maatregelen. Voorlopig worden er geen extra mensen opgeroepen, maar als het uit de hand loopt is er wel meer personeel achter de hand.
De redders van de KNRM lopen hun boten nog eens na op losliggende onderdelen, want ''die kun je in een storm niet gebruiken''. Overigens kunnen niet alle reddingsvaartuigen in een vliegende storm uitvaren. De rubberboten van 7 meter blijven aan de wal, de schepen van 19 meter varen wel, want ''die varen onder alle omstandigheden''.

Het waterschap Hollandse Delta houdt de verwachte waterstanden goed in de gaten. Komende nacht is het springtij, iets wat in combinatie met een storm weinig voorkomt. In 2007 kwam die combinatie voor het laatst voor en zorgde voor een branding van de zee tot bij de duinen. Er is nog geen beslissing genomen over het sluiten van de Maeslantkering.
Zandzakken
De gemeente Alblasserdam neemt het zekere voor het onzekere en stelt alvast gratis zandzakken ter beschikking aan de inwoners. Ook is er een noodvoorziening voor de Waterbus. Zandzakken worden ook geplaatst in buitendijkse gebieden en om de biosoop.
Zwijndrecht plaatst speciale waterbakken langs de rivier. Honderden exemplaren zijn met elkaar verbonden en worden gevuld met water. Op die manier is op een zeer snelle manier een nooddijk aangebracht.
Havenbedrijven dicht
Sommige havenbedrijven staken de activiteiten op het hoogtepunt van de storm. Dat doet onder meer APM Terminals op de Eerste Maasvlakte. Rond het middaguur wordt gestopt met het laden en lossen.
Het weer met Ed Aldus: