nieuws

Advertenties van de Sint

ROTTERDAM - Sinds mensenheugenis wordt het Sinterklaasfeest al gevierd, zeker al sinds de Middeleeuwen. Voor bakkers en winkeliers zijn dit hoogtijdagen. Dat fabrikanten en winkeliers massaal reclame maken, is nog niet zo oud. Dat gebeurt sinds het midden van de 19e eeuw.
In de tweede helft van de 19e eeuw wordt reclame belangrijker. Dit komt door de industrialisatie, bedrijven worden groter waardoor de productiecapaciteit toeneemt. Hiernaast worden ook de transportmogelijkheden verbeterd. Bedrijven kunnen en moeten een grotere markt bedienen, maar dan moeten ze wel de klanten zien te bereiken.
In deze periode ontstaan dan ook de eerste advertentiebureau's. Zij huren pagina's in een dagblad en proberen de ruimte te verkopen aan adverteerders. Het Rotterdamse bedrijf Nijgh en Van Ditmar is jarenlang de belangrijkste. De reclame komt pas echt van grond als in 1869 het dagbladzegel (een belasting op dag- en weekbladen) wordt afgeschaft.
In deze periode worden vooral nuttige producten in Sinterklaasreclames aangeprijst; kleding, meubels en huishoudelijke artikelen. Maar ook luxe-artikelen, zoals juwelen, pijpen en sigaren. Zelfs kachels en haarden worden soms als goed Sinterklaasgeschenk gezien. Advertenties voor speelgoed zie je weinig. Dit verandert rond 1900 wanneer C.L. van Wijk en Co., die speelgoed verkoopt, begint te adverteren. Er is ook veel meer reclame voor kinderboeken.
Na de Eerste Wereldoorlog neemt het aantal speciale Sinterklaasreclames opnieuw toe. De variatie in producten is dan ook veel groter. Ook bakkerijen en chocolaterieën gaan adverteren. Er komen zelfs advertenties voor grammafoonspelers, radio's en serviezen en glaswerk. Eén bijzondere advertentie in het Rotterdams Nieuwsblad van 23 november 1920: Nierop's Vogel en Aquariumhandel in de Kipstraat adverteert met een 'speciale collectie Sint Nicolaas cadeaux: prima zingende Saksische kanarievogels (met degelijke garantie voor den zang)'.
Veel advertenties gaan gepaard met een illustratie, soms zelfs heel kunstzinnige. In de 19e eeuw bestaan de meeste advertenties uit alleen tekst. Maar nu worden ook kunstenaars ingezet om aantrekkelijke reclame te ontwerpen.
Het Stadsarchief Rotterdam heeft een uitgebreide collectie reclamemateriaal van 1932 tot nu.