nieuws

Cokesmokkelaars met speedboten op zee aangehouden

Cocaine (archief)
Cocaine (archief)
ROTTERDAM - Op de Noordzee voor de Nederlandse kust zijn zondagavond vijf mannen gearresteerd voor drugssmokkel. Vier van hen zaten in een snelle motorboot en waren bezig met het opvissen van pakketten cocaïne. Deze waren eerder overboord gegooid vanaf een containerschip dat onderweg was naar de Rotterdamse haven. Ook op dat schip is een bemanningslid aangehouden.
Begin vorige week was bij de politie informatie binnengekomen van de National Crime Agency in Engeland dat er cocaïne aan boord van het schip was, dat vlak voor de Nederlandse kust overboord gegooid zou worden. Het zou daar dan met kleine bootjes worden opgehaald. Omdat de informatie vrij gedetailleerd was, besloten het Rotterdamse HARC-team en het Openbaar Ministerie bijstand te vragen aan de Kustwacht en arrestatieteams van de politie.
Snelle boten
In Kustwachtverband werkten ook de Koninklijke Marine en de Maritieme Politie mee. Verder werden een politiehelikopter ingezet en leden van een arrestatieteam van politie dat gespecialiseerd is in aanhoudingen op zee. Ze gingen aan boord van kleine snelle boten, zodat de smokkelaars eventueel op zee aangehouden konden worden. Op het land werden diverse arrestatie- en observatieteams - onder meer van de politie, FIOD en Douane - ingezet.
Coke overboord gegooid
Toen in de loop van het weekeinde het containerschip de Nederlandse kustwateren bereikte, werd het op afstand in de gaten gehouden vanuit een coördinatiecentrum waar alle organisaties aanwezig waren. Op zee werd bijstand verleend door een patrouilleschip van de marine. Toen het erop leek dat er vanuit het schip iets overboord gegooid was, startten de speedboten met daarop de gespecialiseerde arrestatieteams. Zij zouden de daadwerkelijke aanhoudingen uitvoeren als de pakketten uit het water zouden worden gehaald.
Hoge snelheden
Met hoge snelheden konden zij uiteindelijk één speedboot onderscheppen. Aan boord daarvan werden vier mannen gearresteerd. Overigens was toen al gezien dat vanuit de speedboot spullen overboord waren gegooid. Na de achtervolging zijn alsnog pakketten met enige honderden kilo's coke gevonden.
Vaker drugs aangespoeld
In het verleden zijn wel eens tassen met drugs aangespoeld, waarvan het vermoeden bestond dat die op zee overboord waren gezet. De smokkelaars konden die tassen waarschijnlijk niet vinden. Het is de eerste keer dat op zee mensen zijn aangehouden die vermoedelijk op deze manier drugs smokkelen.
Coke aangespoeld in Zeeland
Zelfs vrijdagochtend - ruim vier dagen later - werden nog meer dan honderd pakketjes met coke gevonden op het strand van Westkapelle in Zeeland. Deze zijn volgens het Openbaar Ministerie eveneens overboord gekieperd vanaf het eerdergenoemde containerschip.
Onderzoek gaat verder
Het Hit And Run Cargoteam (HARC), een samenwerkingsverband van Zeehavenpolitie, Douane, FIOD en OM, zet het onderzoek voort. De vijf verdachten in de leeftijd van 27 tot 62 jaar, afkomstig uit voormalig Amsterdam en Joegoslavië, zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en zijn voor 14 dagen in bewaring gesteld. De drugs zijn vernietigd.