nieuws

Hans Smits: Rotterdamse haven wacht roerige periode

haven
haven
ROTTERDAM - Vertrekkend topman Hans Smits van het Havenbedrijf Rotterdam verwacht dat er in de komende jaren minder schepen naar de Rotterdamse haven zullen komen. Daardoor komt er minder havengeld binnen en is er ook minder werk voor loodsen en sleepdiensten. Volgens Smits moeten de rederijen samen optrekken om de malaise in de containervaart het hoofd te bieden.
Hij reageert daarmee op de gezamenlijke plannen van de drie grootste containerrederijen ter wereld om hun gezamenlijke vloot efficiënter te gaan inzetten. Dat zou voor Rotterdam betekenen dat er vanaf 2014 minder containerschepen vanuit het Verre Oosten binnenkomen. Wel sturen de drie rederijen hun grootste schepen naar Rotterdam zodat het aantal containers naar verwachting gelijk blijft.
De plannen van het Deense Maersk, het Zwitserse MSC en het Franse CMA-CGM moeten nog wel worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten in Europa, China en de VS.
Niet verrast
“Ik ben er niet super door verrast”, vertelt Smits. “Als je er positief naar kijkt, kan je zeggen dat de lading op niveau blijft maar wel met minder schepen. En de groei zal terugkomen, daar ben ik van overtuigd.”
Tweede Maasvlakte
Smits blijft dan ook overtuigd van de noodzaak van de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Eind volgend jaar worden daar twee nieuwe containerterminals in gebruik genomen. Daarmee komt er een einde aan de schier onaantastbare positie die containeroverslagbedrijf ECT jarenlang had in de Rotterdamse haven.
Tijdelijk overcapaciteit
Het betekent ook dat er onvermijdelijk tijdelijk een periode aanbreekt van overcapaciteit, die mogelijk een extra impuls krijgt door de samenwerking in de containerrederij. Onvermijdelijk is ook dat de concurrentie tussen ECT op de 1e Maasvlakte en de nieuwkomers DP World en APM Terminals op de Tweede Maasvlakte scherp zal zijn. “Dat is het spel van de vrije markt”, zegt Smits.
Hij houdt er rekening mee dat de containerbedrijven ‘een stukje’ moeten inkrimpen om op een later moment weer te kunnen uitbreiden als de lang verwachte groei van de wereldeconomie zich aandient.
Arbeidsonrust
De periode van krimp zal ongetwijfeld voor arbeidsonrust zorgen in de Rotterdamse haven. Die is er nu al omdat vakbonden vrezen dat de vergaande automatisering bij de nieuwe terminals ten koste zal gaan van de werkgelegenheid van de klassieke havenarbeider.