nieuws

Karakus: laat buurgemeenten arbeidsmigranten opvangen

ROTTERDAM - Rotterdam wil dat omliggende gemeenten straks een groot deel van de arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije opvangen. Volgens wethouder Karakus leidt dat tot een eerlijke verdeling van Roemenen en Bulgaren over de regio.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken liet eerder weten het niet eens te zijn met een plan van Rotterdam om eisen te stellen aan de komst van arbeidsmigranten. Nieuwkomers moeten volgens de gemeenten eerst een baan en goede huisvesting hebben.
De aanleiding voor het Rotterdamse plan vormen problemen rond de uitbuiting van onder meer Roemeense en Bulgaarse werknemers. Zij weten vaak niet wat de regels in Nederland zijn en kunnen daardoor makkelijk worden uitgebuit.
Malafide uitzendbureaus laten sommige buitenlanders onder zeer slechte omstandigheden leven en werken. Omdat daarbij cao-afspraken worden overtreden, zijn gedupeerde arbeidsmigranten goedkoper dan andere werknemers.
Controle
Landelijke en lokale politici lijken het niet eens te kunnen worden over de aanpak van het probleem. Zo willen Rotterdam en Den Haag misstanden tegengaan door eerst te controleren of mensen eerlijk werk en een woning hebben. Dan pas krijgen ze een Burgerservicenummer.
''Wij willen de werkwijze omdraaien'', liet wethouder Hamit Karakus (Wonen) weten. ,,Eerst controleren en dan pas een Burgerservicenummer afgeven.'' Volgens de wethouder zorgen niet de mensen, maar de omstandigheden waarin ze verkeren voor overlast.
Huisjesmelkers
Volgens minister Asscher is het goed dat steden maatregelen nemen, maar doet Rotterdam dat niet op de juiste manier. Door de Rotterdamse plannen zijn migranten de dupe, niet de huisjesmelkers of malafide werkgevers.
Bovendien botst het voornemen met een plan van de regering. Zo worden arbeidsmigranten die korter dan vier maanden in Nederland verblijven, volgend jaar ingeschreven in het Register Niet-ingezetenen en krijgen zo een Burgerservicenummer.
Dat plan heeft volgens Asscher diverse voordelen. Zo krijgen gemeente beter zicht op arbeiders die maar kort in Nederland zijn. Ook moeten de arbeidsmigranten op deze manier ondanks hun korte verblijf belasting betalen.
Schijnconstructies
Asscher koos eerder ook al voor een andere aanpak. Hij maakte afspraken met EU-landen als Polen, Roemenië en Bulgarije om schijnconstructies aan te pakken. Bedrijven die werknemers uitbuiten, riskeren bovendien hoge boetes.
Ook sprak de minister maandag met Vlaanderen af om meer kennis uit te wisselen over manieren om nieuwkomers de Nederlandse taal en normen en waarden bij te brengen. Ook willen ze binnen de Benelux meer samenwerken bij het bestrijden van uitbuiting.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl