nieuws

Klimrekken om jongeren voor haven te interesseren

ROTTERDAM - Vier speelrekken van de Rotterdamse kunstenaar Florentijn Hofman zijn onthuld op de Hoogstraat in het centrum van de stad. In opdracht van de gemeente en het Havenbedrijf heeft Hofman vier objecten gemaakt die het gevoel van de Rotterdamse haven terugbrengen in de binnenstad.
Florentijn Hofman is bekend van een reusachtige badeend dobberend over de hele wereld en een immens aardvarken van dertig meter luierend op een braakliggend terrein. Qua omvang zijn de kunstwerken zo indrukwekkend dat ze opvallen. Dat is ook de reden dat de gemeente en het Havenbedrijf de kunstenaar hebben ingeschakeld om de haven weer zichtbaar te maken in de binnenstad.
Jongeren prikkelen
"Met kunst willen we vooral laten zien dat Rotterdam een grote havenstad is en ze prikkelen dat er veel interessant werk te vinden is", zegt Hans Smits, de directeur van het Havenbedrijf. Havenwethouder Jeannette Baljeu vult aan: "we hopen dat jongeren er veel plezier aan gaan beleven en dat ze spelenderwijs warm gemaakt worden voor werken in de haven."
"Vanuit mijn studio in de Fruithaven hebben we containers en havenkranen vanuit het raam letterlijk overgetrokken en vervolgens tot beelden verwerkt", vertelt de kunstenaar hoe hij met deze opdracht te werk is gegaan. Hij hoopt dat voorbijgangers langs de beelden lopen, foto's maken, even stilstaan en met een ander perspectief naar de stad gaan kijken.
Op de vraag of deze kunst ook vacatures gaat opvullen, antwoordt de kunstenaar: "Ga eerst eens lekker spelen erin!"