nieuws
Wie gaat betalen voor 'natuurramp' Vlaardingen?
ROTTERDAM - Vlaardingse ondernemers zijn naar eigen zeggen voor tienduizenden euro's gedupeerd door het openhouden van de Maeslantkering bij de storm van vorige week. Hun bedrijven liepen daardoor onder water. Een natuurramp, oordeelt de verzekering, die weigert te betalen.
Het hoge water zorgde voor een ravage in onder meer Van der Linden Watersport. ''De koelkasten stonden op een verhoging van karton. Door het water is dat karton gaan verzadigen, waardoor de koelkast is omgevallen. Boven op een rijtje kachels'', verzucht ondernemer Van der Linden.
De winkeliers krijgen geen cent van de verzekering, omdat sprake is van een natuurramp. De boze ondernemers nemen daar geen genoegen mee en willen alsnog geld zien. Zeker tien bedrijven uit de omgeving zouden zwaar zijn getroffen. Ze overwegen de schade te verhalen op Rijkswaterstaat, dat vorige week zou hebben besloten de stormkering niet te sluiten.
Rampenpotjes
Hoe is overigens onduidelijk of zo'n claim tegen de overheid kans van slagen zou hebben. De ondernemers vragen daarom ook burgemeester Tjerk Bruinsma om hulp. De gedupeerde bedrijven willen dat de gemeente kijkt of ze aanspraak kunnen maken op geld uit speciale rampenpotjes.
Volgens burgemeester Bruinsma werd Vlaardingen overvallen door het hoge water. De waterstand was tijdens de storm hoger dan aanvankelijk gedacht. ''Het was ook een hele hoge waterstand. Sommigen zeggen dat het bijna net zo hoog was als in 1953, tijdens de watersnoodramp'', vertelt Bruinsma. ''Dat scenario hadden we niet voorzien.''
Rotterdam
Ook buiten Vlaardingen zorgde de wateroverlast tijdens de storm voor ophef. De Rotterdamse PvdA liet weten zich te verbazen ''over het open houden van de Maeslantkering terwijl het Noordereiland blank stond.'' De partij wil opheldering van het stadsbestuur.