nieuws

Goudseweg 54 en het bombardement

ROTTERDAM - De Goudseweg 54 in Rotterdam, hier openen Henk Adriaanse en Hermina Grashoff in 1936 hun horloge- en klokkenwinkel. De zaken gaan voorspoedig en begin 1940 beginnen de onderhandelingen om een naastgelegen pand aan de zaak toe te voegen. Het ziet er goed uit...

Totdat de Duitsers Nederland binnenvallen en op 14 mei Rotterdam bombarderen. Hermina is naar Schiedam, waar haar ouders wonen. Henk komt later. Het pand aan de overkant van de straat krijgt een voltreffer. Het zijn hoge huizen en de voorgevel komt brandend naar beneden, en vernield het pand van de familie Adriaanse-Grashoff op nummer 54.
Henk kan zich ternauwernood redden, maar op de eerste verdieping ligt een vrouw te gillen in het kraambed. Haar man is opgeroepen als soldaat. Henk trapt de deur in en brengt de vrouw met haar kindje naar beneden. Hij gaat met de vrouw op weg naar haar ouders in Crooswijk. Aan het eind van de straat komen ze de vader van de vrouw tegen. Henk Adriaanse gaat terug naar zijn huis maar alles staat in brand, niets is te redden.
Met niets meer dan dat hij aan heeft en een oude fiets gaat Henk op weg naar zijn vrouw in Schiedam. Een paar dagen gaat hij terug naar de Goudseweg om te kijken hoe de toestand is. Samen met zijn schoonvader gaat hij naar Rotterdam. Ze komen terecht in de puinhopen van wat eerder zijn huis en winkel was.
Tussen de puinhopen vind hij wat verbrandde horloges en een bol met daarin gesmolten horloges en onderdelen. Op de werkbank ligt een glasplaat, die is gesmolten en dit zijn de enige dingen die hij kan vinden. Alles is weg of verbrand. De bol ligt nog jaren op zijn werkbank.
In 1951 begint Henk opnieuw, dit keer met een juwelierszaak. Na het overlijden van Hermina in 1990 beëindigt hij het bedrijf. De glazen bol heeft hij uitgeleend aan de politie in Schiedam voor een tentoonstelling. De bol is nooit meer teruggebracht, evenals de tijdsontsteking van een bom.
Het Oorlogsverzetsmuseum in Rotterdam heeft afgelopen jaar een verbrand en niet werkend horloge gekregen van Janny Verhoeven-Adriaanse, de dochter van Henk en Hermina.
Het museum zou graag weten waar de bol is gebleven.