Discussie over eerder sluiten Maeslantkering

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam moet in gesprek met het Havenbedrijf en Rijkswaterstaat over de vraag of de Maeslantkering eerder moet worden gesloten. Dit voorstel van de Partij van de Arbeid in Rotterdam wordt gesteund door oppositiepartij Leefbaar Rotterdam. Er is daarmee een meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad.

Aanleiding voor de oproep zijn de overstromingen van vorige week. Tijdens springtij in de nacht van donderdag op vrijdag liep het Noordereiland in Rotterdam deels onder water. Ook Vlaardingen en de omgeving Dordrecht hadden last van het hoge water.

De Maeslantkering in de Nieuwe Maas wordt pas gesloten als een waterstand van 3 meter boven NAP wordt verwacht.Volgens Rijkswaterstaat werd vorige week een stand van 2,9 meter gemeten. De Maeslantkering is sinds de opening in 1997 slechts één keer gebruikt.

Mos
"Er staat een duur bouwwerk van 450 miljoen euro, daar groeit zo langzamerhand mos op en hier op het Noorderheid hebben mensen last van het hoge water", zegt PvdA-raadslid Peter van Heemst, die zich verbaast dat de kering niet dicht ging.

Van Heemst vraagt zich af of de norm van 3 meter nog wel een goede norm is: "De Maeslantkering ligt er om mensen te beschermen dus als de nood aan de man of vrouw is moet je ook durven de kering dicht te doen."

Afspraken

Rijkswaterstaat zegt dat het wel of niet sluiten van de Maeslantkering een complexe afweging is. Daarom zijn er strikte afspraken met het Havenbedrijf, de gemeenten Rotterdam, Dordrecht en Vlaardingen om 'een goede afweging te maken tussen veiligheid en het economisch belang'. Bij sluiting van de kering is namelijk geen scheepvaartverkeer mogelijk.

Deel dit artikel: