nieuws

Deskundigen uit hele wereld spreken over rampen

ROTTERDAM - Zo'n 22 rampendeskundigen uit de hele wereld spreken woensdagmiddag tijdens een rampencongres op de SS Rotterdam over hun ervaringen. Crisiscoördinatoren zoals die bij de treinramp in Wetteren delen hun ervaringen met honderden Nederlandse hulpverleners die op het congres afkomen.

"Een ramp is nooit voorspelbaar en leer daar mee om te gaan", zegt de Belgische crisiscoordinator Geert Gijs. Hij was crisiscoördinator tijdens de treinramp in het Belgische Wetteren. Daar was de vuurzee niet de grootste ramp, maar de giftige gassen die ontstonden uit het bluswater.
"Ons standaard advies om ramen en deuren te sluiten was niet afdoende, juist nog voordat we metingen hadden gingen we al evacueren", zegt Geert Gijs. Hij zal op het congres Nederlandse hulpverleners vooral duidelijk maken dat je niet altijd beslissingen tijdens een ramp kan nemen op basis van berekeningen, maar soms ook beter wél uit extra voorzorg maatregelen moet nemen.
Naast de crisiscoördinator van de treinramp in Wetteren, vertellen ook de crisicoördinatoren van de kernramp in Fukushima, de aanslagen in Noorwegen en Orkaan Sandy over hun ervaringen.