nieuws

'Hondenbezitters, pas op voor liften'

lift1
lift1
ROTTERDAM - Hondenbezitters moeten erg voorzichtig zijn bij het gebruik van liften. Het liftinstituut waarschuwde woensdag dat baasjes steeds vaker door liftdeuren worden gescheiden van hun viervoeter.
Volgens het instituut liep het dit jaar in één geval slecht af: in oktober overleed een vrouw uit Capelle aan den IJssel (63) met een hond in een liftschacht. Dat gebeurde toen ze een blindegeleidehond probeerde te redden die met de riem klem zat tussen de deuren.
Drie vergelijkbare gevallen liepen volgens het veiligheidsinstituut maar net goed af. Vastzittende honden konden worden gered door de riem op tijd te breken. Anders waren de dieren waarschijnlijk opgehangen.

Sensoren

Sensoren van liftdeuren zouden de hondenriemen meestal niet opmerken. ''Sterker nog: als de lift naar boven vertrekt, kan de hondenriem zorgen voor ontgrendeling van de liftdeuren, waardoor een bijzonder gevaarlijke situatie ontstaat'', waarschuwt een expert van het instituut.
De voorlopige oplossing: honden korter aanlijnen bij het binnengaan van een lift. Op de lange termijn kunnen betere veiligheidssystemen dergelijke opgevallen hopelijk voorkomen. ''Maar innovatie kost tijd'', waarschuwt de veiligheidskundige.