nieuws

'Europarlementariër Van Baalen stemt het minst'

Het Europees Parlement heeft leden uit 28 EU-lidstaten. Bron
Het Europees Parlement heeft leden uit 28 EU-lidstaten. Bron © Wikipedia
ROTTERDAM - De Rotterdamse Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) stemt van alle 766 leden van het EU-parlement het minst. Dat blijkt uit cijfers van Votewatch, dat het stemgedrag bij Europese instellingen in kaart brengt.
Hoewel de VVD'er wel vaak tekende voor zijn aanwezigheid, stemde hij in 38 procent van de stemmingen niet. Overigens staan de huidige en vorige parlementsvoorzitters hoger op de lijst, maar volgens Votewatch stemt de voorzitter meestal niet.
Het is nog onduidelijk waarom Van Baalen veel stemmingen oversloeg. Er zijn geen aanwijzingen voor gesjoemel. De afgelopen jaren was veel te doen over parlementariërs die wel de presentielijsten tekenden voor hun dagvergoeding, maar vervolgens weer vertrokken.

Nederlandse belangen

Volgens de VVD'er wil hij zijn tijd ''zo effectief mogelijk'' gebruiken om zich in te zetten voor de Nederlandse belangen. ,,Ik zeg niet: ik moet altijd stemmen'', laat hij weten. ''Dat is een keuze.''
De Rotterdammer voert aan dat stemmen weinig zin heeft als iets toch met grote meerderheid wordt afgewezen of aangenomen. ''Ik ben maar 1 op de 766 Europarlementariërs'', aldus Van Baalen.
Uit de cijfers van Votewatch blijkt verder dat de PVV-fractie bestaat uit de meest notoire nee-stemmers in het 766-koppige Europarlement. Zij waren in 69 procent van de stemmingen 'tegen'. Onder hen is de Dordtse Europarlementariër Lucas Hartong.