nieuws

Filmpje ontvoerd echtpaar Jemen was geacteerd

ROTTERDAM - Het ontvoeringsfilmpje dat in juli naar buiten kwam van de Rotterdamse journaliste Judith Spiegel en haar man, was geacteerd. Tijdens een persconferentie woensdag op Schiphol vertelde het stel dat ze van hun ontvoerders in Jemen de opdracht hadden gekregen om te gaan huilen.
Gelachen
In het filmpje maakt het echtpaar een zeer aangeslagen indruk en doet Spiegel huilend een oproep aan Nederland om hen te helpen.
"De ontvoerders zeiden dat ze een filmpje gingen opnemen waarin we moesten zeggen dat we over 10 dagen vermoord zouden worden. Ze wilden dat we huilden, maar dat kon ik niet. We hadden kort daarvoor nog erg gelachen met elkaar. Judith deed vervolgens voor de camera huilend de oproep iets voor ons te doen", aldus echtgenoot Boudewijn Berendsen.

Goed behandeld

Het echtpaar werd in juni ontvoerd in Jemen, maar werd afgelopen weekend onverwacht vrij gelaten. Woensdagmiddag kwamen ze aan op Schiphol, waar ze een persconferentie gaven.
Het stel zegt een zware tijd te hebben gehad, maar goed behandeld te zijn door hun ontvoerders.
Spiegel: "We hadden het naar omstandigheden best goed. We kregen wat we nodig hadden, hebben veel gekaart en hebben erg ons best gedaan om er niet cynisch en verzuurd uit te komen."
Ontsnappen
Het echtpaar heeft meerdere malen overwogen om te ontsnappen. "Maar we wisten hoe gevaarlijk het zou zijn als we eenmaal buiten waren. We vielen nogal op als buitenlanders namelijk", aldus Spiegel.
Het is niet duidelijk wie de ontvoerders precies waren en of ze een band hadden met al-Quaida.
Of er losgeld is betaald, is onduidelijk. Journaliste Spiegel heeft aangekondigd te onderzoeken hoe haar vrijlating precies tot stand is gekomen.
De ontvoeringsvideo van Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen: