nieuws

Kabinet komt met rodeknopwetgeving vanwege Odfjell

Tankoverslag Odfjell
Tankoverslag Odfjell
ROTTERDAM - Een instantie krijgt de regie als meerdere inspectiediensten er niet meer samen uitkomen, zoals in de afgelopen jaren gebeurde bij het toezicht op Odfjell. Dit heeft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu vandaag tegen de Tweede Kamer gezegd.
Mansveld noemt het 'rodeknopwetgeving'. In de afgelopen jaren werd het Rotterdamse opslagbedrijf door meerdere inspectiediensten gecontroleerd, maar was er geen enkele instantie die het voortouw nam.
De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) adviseerde daarom een zogeheten doorzettingsmacht, die over de inspectiediensten heen bijvoorbeeld een bedrijf kan sluiten en dus op een denkbeeldige rode knop kan drukken. Deze rode knop komt waarschijnlijk bij de Inspectie Leefbaarheid en Transport.
Betalen voor extra controles
Daarnaast zijn minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Mansveld bezig regels op te stellen om bedrijven te laten betalen voor extra controles bij bedrijven. Ook dit is het gevolg van de problemen bij Odfjell.
De vele, bijna wekelijkse, extra inspecties bij Odfjell kostten de milieudienst DCMR en dus de belastingbetaler uiteindelijk 1,8 miljoen extra. Eerder wilde de staatsecretaris hier niet aan meewerken. Ze heeft nu beloofd komend voorjaar met voorstellen te komen.
Weg met onderhandelingstoezicht
Ook gaven zowel Asscher als Mansveld aan af te willen van het door de OVV benoemde onderhandelingstoezicht. Er werd te lang met de bedrijven meegedacht. “We hebben het nieuwe woord ‘onderhandelingstoezicht’ nog niet zo lang geleden geleerd, maar ik wil dat het zo snel mogelijk uit onze vocabulaire verdwijnt.”
Ketenaansprakelijkheid
Naar aanleiding van eerder gemaakte opmerkingen wordt volgens Mansveld nu ook volop gesproken over de ketenaansprakelijkheid. Zo hield Shell zich op de vlakte, terwijl het wel de grootste klant van Odfjell was. Shell verbrak het contract met Odfjell pas nadat de terminal werd stilgelegd en Odfjell niet meer aan de verplichtingen kon voldoen. Niet omdat het bedrijf gevaar had veroorzaakt.
Opstelten: veel veranderd
Volgens minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is er inmiddels veel veranderd sinds de problemen bij Odfjell: er wordt vaker onaangekondigd gecontroleerd bij gevaarlijke bedrijven, daarnaast worden straffen verhoogd als een bedrijf de herhaaldelijk de fout in blijft gaan.