nieuws

Rotterdammer vast voor hacken van zeker 2000 computers

ROTTERDAM - Justitie verdenkt een 18-jarige Rotterdammer van zeer omvangrijke hackerspraktijken. De man zit al twee maanden vast.

Volgens justitie heeft de verdachte 2000 computers gehackt. Hij was onder meer in staat om op afstand webcams te bedienen en om bestanden uit andermans computer te halen.

Ibn Ghaldoun

De verdachte is ook degene die in mei een gestolen examen Frans van middelbare school Ibn Ghaldoun op internet heeft gezet. Dat examen had hij uit de computer van één van de verdachten gehaald. Door de publicatie kwam de examenfraude bij Ibn Ghaldoun aan de oppervlakte.
Naaktfoto's
De hackerszaak kwam aan het rollen door de aangifte van een meisje, dat naaktfoto's van zichzelf had gemaakt. De tiener had de foto's in de prullenbak van haar computer gegooid. Daar viste de verdachte de plaatjes later uit. Hij publiceerde ze op de Facebookpagina van het meisje.
Geld
De man hackte de computers door de verspreiding van malware in onschuldig lijkende plaatjes of berichten die afkomstig leken van vrienden of bekenden. Nadat hij in oktober was aangehouden, ontdekte de politie de miljoenen bestanden op zijn computer. Het aangetroffen beeldmateriaal varieerde van (kinder)porno tot alledaagse tafereeltjes van iemand die zit te eten. Volgens justitie heeft de man geen geld van rekeningen gehaald.
De Rotterdammer heeft bekend. Zijn advocaat, Jaap Spigt: "Hij werkt volledig aan het onderzoek van de recherche mee. Je moet hem zien als een whizzkid, die het een sport vond om in andermans computer te komen. Hij deed het puur voor de kick."

Anti-virus software

De verdachte moet op 16 januari voor het eerst voor de rechter komen. Mensen die bang zijn dat ook hun computer besmet is geraakt, kunnen gratis anti-virus software gebruiken. Die is te vinden op de site National Cyber Security Centrum.