nieuws

Maatregelen na vondst dode vrouw Porcellisstraat R'dam

ROTTERDAM - Diensten van de gemeente Rotterdam en energiebedrijven gaan met elkaar samenwerken om vereenzaamde ouderen in de gaten te houden. Als er langere tijd niets van een bewoner is vernomen, wordt een onderzoek ingesteld.Aanleiding is de vondst van mevrouw de Bruin vorige maand in haar woning aan de Jan Porcellisstraat. Uit onderzoek bleek dat ze tien jaar geleden is overleden zonder dat iemand het merkte.

Sociaal isolement

De dood van de vrouw zorgde voor een maatschappelijke discussie over eenzaamheid en leven is een sociaal isolement.
De dienst Publiekszaken Rotterdam en gemeentebelastingen zullen samen met netbeheerder Stedin bekijken of er adressen zijn waar langere tijd geen contact mee is geweest. Met behulp van slimme energiemeters wil Stedin eerder kunnen zien of er in een huis geen of weinig energie wordt verbruikt.

Appel

Rotterdam roept maatschappelijke organisaties op om eerder contact op te nemen met de gemeente of de politie als er lange tijd geen contact is geweest met individuele adressen.
Woningcorporatie Woonstad gaat jaarlijks alle huishoudens inventariseren waar langer dan vijf jaar geen contact mee is geweest. Er zijn inmiddels 15.000 huishoudens gecontroleerd, eenderde van het totale woningbestand. Met ruim honderd van deze huishoudens is de laatste vijf jaar geen contact meer geweest. Medewerkers gaan de komende tijd langs deze huizen om te kijken of er iets loos is.