nieuws

Dirigent Gergiev onder vuur in Duitsland

gergiev2
gergiev2
ROTTERDAM - De Russische dirigent Valery Gergiev, die jarenlang chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest was, ligt in Duitsland steeds meer onder vuur. Hij zou als vriend van president Poetin de Russische antihomowet verdedigen.
Een tijdje terug haalde Gergiev al hard uit naar de punkband Pussy Riot. Hij veroordeelde de actie van de bandleden om een kerkdienst te onderbreken. Daarin riepen ze Maria aan om het land van Poetin te verlossen. Een ongegronde belediging, zei Gergiev.
In Rotterdam wordt elk jaar het Gergiev Festival gehouden. Dit jaar was prinses Beatrix bij het openingsconcert. De 60-jarige Gergiev is een van de beste dirigenten in de wereld. Hij wil in 2015 aan de slag gaan als chef-dirigent van de Münchner Philharmoniker.
Een Duitse organisatie van homoseksuelen en lesbiennes voert actie tegen zijn komst en krijgt nu steun van de leider van de Bayerische Staatsoper. ''Ik vind dat waarachtigheid en humaniteit het fundament van de kunst zijn. Het spreekt daarom vanzelf dat men alleen al uit eigenbelang als kunstenaar niet kan zwijgen bij onmenselijkheid en schendingen van de mensenrechten'', zei Nikolaus Bachler.