nieuws

Dierenpartij pleit in Rotterdam voor vleesvrije kerst

ROTTERDAM - Een kerstmaaltijd zonder vlees: als het aan de Partij voor de Dieren (PvdD) ligt, stappen Nederlanders tijdens de feestdagen massaal over op plantaardige snacks. De partij flyert in Rotterdam om mensen te overtuigen, maar niet alle vleeseters geven zich makkelijk gewonnen.
'Diervriendelijke feestdagen', staat met grote letters op de PvdD-flyer die in Rotterdam wordt uitgedeeld. Wie het pamflet aanneemt, kijkt direct in de ogen van een schattige ree. Toch laten niet alle vleeseters zich vermurwen, erkennen de flyerende dierenvrienden.
Volgens een van de vrijwilligers krijgen ze ''niet altijd'' positieve reacties, maar laten veel mensen merken dat ze bereid zijn te investeren in gezond voedsel. ''Je krijgt wel eens reacties van 'wat kan mij het schelen die dieren'. Maar iedereen mag zijn ding zeggen.''
Veel Rotterdammers blijken nog te twijfelen over een vleesvrije kerst. ''Ik moet er nog even over nadenken’’, vertelt een langslopende vrouw. Ook jongeren zijn er nog niet allemaal uit: ‘’Ik vind het zielig, maar het blijft heerlijk'', giechelt een jongetje.

'Belachelijk veel vlees'

Volgens de PvdD-lijstrekker in Rotterdam moeten vleeseters zich bedenken dat kerst ''een beetje het feest van de liefde is.'' Mensen zouden op de feestdag meer dan twee keer zoveel vlees eten als gebruikelijk is.
''We zouden willen dat die liefde ook een beetje voor de dieren komt. Dat mensen daar aan denken en niet zo belachelijk veel vlees eten met de kerst'', vertelt lijsttrekker Jeroen van der Lee.
De partij beperkt zich de komende tijd niet tot flyeren, maar gaat in Rotterdam ook meedoen aan de verkiezingen. Ze ijveren onder meer voor vegetarische dagen in bedrijfskantines, kroegen en eettentjes.