nieuws

Geldt 'klein bedrag pinnen mag' in heel Nederland?

pinnen.cropresize.tmp.jpg
pinnen.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 14 december 2013 werd de volgende vraag gesteld: Norman via de mail: Ik heb een vraag over "klein bedrag pinnen mag". Er wordt zoveel reclame overgemaakt, maar als je in sommige winkels gaat pinnen (sigarenboer, avondwinkels en toko's) moet je onder de 10 euro, 10 tot 45 cent bij pinnen. Hoe zit dat nou?Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Antwoord van de bieb:
Kosten van elektronisch betalen
Het gebruik van een betaalautomaat betekent dat u met diverse vaste en variabele kosten te maken krijgt:
De afschrijvingskosten per jaar of een eventueel huur- of leasebedrag van de betaalautomaat. Een normale afschrijvingstermijn is 5 jaar. Voor de veel voorkomende typen betaalterminals is de aanschafprijs globaal:
Vaste terminal met breedband-verbinding: € 500-700
Mobiele terminal met GPRS-verbinding: vanaf € 900
De kosten van het servicecontract per jaar. Meestal kunt u uit verschillende contracten kiezen met verschillende serviceniveaus. De tarieven van de meest uitgebreide servicecontracten liggen ingeval van een 3-jarig contract in het algemeen tussen € 130 en € 150 per jaar.
Telecommunicatiekosten. Met de verbindingen breedband en GPRS kan voor een vast maandbedrag onbeperkt gepind worden. Ingeval van breedband kan de verbinding ook voor andere toepassingen worden gebruikt, zoals bellen en internetten. De kosten verschillen per type verbinding en telecomprovider.
NB. De verbindingen PSTN, ISDN-B en GSM kennen vaste (abonnements-) en variabele (gespreks)kosten, maar deze worden steeds minder gebruikt voor pinnen, onder andere vanwege de lange transactietijd.
Kosten van uw bank: met name het abonnement en de pintransactiekosten. In een akkoord tussen toonbankinstellingen en banken is vastgelegd dat de bestaande korting van 1 eurocent per pinbetaling, die in 2005 was overeengekomen, voor onbepaalde tijd wordt gehandhaafd. Om ondernemers te stimuleren om kleine bedragen meer te laten pinnen, bieden banken prijsaanbiedingen, die financieel aantrekkelijk zijn voor ondernemers die veel kleine betalingen kennen. Uit onderzoek is gebleken dat mkb-bedrijven flink kosten kunnen besparen door klanten te stimuleren om te pinnen in plaats van contant te betalen.
Kosten van supplies, met name papier.
Kosten voor de verwerking van creditcardtransacties: Via de commissie die u als acceptant verschuldigd bent.
Eventuele kosten van installatie, reparatie en ombouw.
Eventuele kosten van koppeling van uw betaalterminal aan uw (PC-)kassa. Deze bent u meestal verschuldigd aan de leverancier van de (PC-)kassa. Vraag daarnaar bij de leverancier.