Onderzoek naar toekomst Gergiev festival

De gemeente Rotterdam bekijkt deze week of uitspraken over homo's van dirigent Valery Gergiev gevolgen moeten hebben voor de verstrekking van de subsidie aan het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival.

De 60-jarige Gergiev ligt onder vuur in Duitsland, de VS en Groot-Brittannië na opmerkingen over homo's. Hij zei in een interview in de Volkskrant in september dat de wet tegen homopropaganda vaak verkeerd wordt begrepen, ook in Nederland. In juni zette Poetin zijn handtekening onder een wet die 'homoseksuele propaganda' verbiedt.

Gewraakte passage:
'In Rusland doen we er alles aan om kinderen te beschermen tegen pedofielen. Deze wet gaat niet om homoseksualiteit, maar is gericht tegen pedofilie. Maar ik heb een te drukke agenda om mij gedetailleerd in deze zaak te verdiepen.',aldus de gewraakte passage.

Nadat media in andere landen de opmerking overnamen, kwam Gergiev met een reactie waarin hij ontkende tegen homoseksualiteit te zijn.

Chef-dirigent
Gergiev was van 1995 tot 2008 chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival is naar hem vernoemd. Het festival kreeg dit jaar ruim 266.000 euro subsidie.

De PvdA vindt dat het Giergev festival in Rotterdam niet meer naar de dirigent mag worden vernoemd als blijkt dat hij inderdaad anti-homo-uitspraken heeft gedaan. Directeur Hans Waege van het Rotterdams Philharmonisch wil nog niet reageren. Hij noemt de zaak te ingewikkeld om daar nu snel iets over te zeggen.

Deel dit artikel: