nieuws

Forse boete voor Schiedamse tandarts

tandarts
tandarts
ROTTERDAM - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de Schiedamse tandarts De Boer een boete van 20.000 euro opgelegd. Hij krijgt de boete omdat de tandarts weigert mee te werken aan een onderzoek over de kosten en de opbrengsten van zijn praktijk.
De NZa benaderde 900 tandartsen om mee te werken aan een steekproef. Die gegevens zijn nodig om de tarieven in de mondzorg te actualiseren. De medewerking is wettelijk verplicht, maar enkele honderden tandartsen leverden geen of onvolledige informatie aan.

17 uu
r werk
De Boer zegt dat het onderzoek zeker zeventien uur duurt. ''En dat is het mij niet waard,'' vindt de tandarts. ''Het kost me te veel tijd. Daarnaast vind ik vreemd dat alleen bepaalde groepen in de zorg moeten meewerken aan die onderzoeken. Ik vind daar het gelijkheidsbeginsel ontbreken.''

Niet betalen

De Schiedamse tandarts zal niet meewerken aan het onderzoek. Ook betaalt hij de boete niet. ''Ze komen me maar ophalen,'' klinkt hij strijdvaardig. ''Ik vind de boete in geen verhouding staan. Ik heb toch geen slechte zorg geleverd? Ik heb om arbitrage gevraagd, maar een onafhankelijke instantie is hier niet voor.''
De Boer is niet de enige tandarts die moet betalen. Ook een collega uit Hilversum heeft nog niet aan het verzoek van de NZa voldaan.