nieuws

Zwembaddiscussie Zwijndrecht nadert ontknoping

ROTTERDAM - Na zeven jaar lijkt de discussie waar het nieuwe zwembad van Zwijndrecht moet komen tot een ontknoping te leiden. De gemeenteraad van Zwijndrecht praat er dinsdagavond over en heeft zich voorgenomen om nog voor de raadsverkiezingen, in maart volgend jaar, de knoop door te hakken.

Er liggen twee mogelijkheden op tafel; een opknapbeurt van het eigen zwembad De Hoge Devel, dat dan weer minstens tien jaar meekan, of samen met Hendrik-Ido-Ambacht een nieuw bad bouwen in de buurgemeente, op de plek van De Louwert.
Niet rooskleurig
Recent onderzoek wees uit, dat de variant 'zwemmen bij de buren' drie miljoen euro goedkoper is. Voor sommige partijen, zoals Algemeen Belang Zwijndrecht, is dat prijskaartje doorslaggevend. "De gemeente staat er financieel al niet rooskleurig op, dus kiezen wij onder voorwaarden voor nieuwbouw bij de buren", zegt Fred Loos.
Voorzieningenniveau
Zijn collega-raadslid Robert Kreukniet (VVD) voelt daar weinig voor: "Als grootste gemeente in de Zwijndrechtse Waard moeten we ons eigen voorzieningenniveau op peil houden. En hoe hard zijn die cijfers uit dat onderzoek? Nieuwbouw wordt maar al te vaak duurder dan vooraf berekend was."
Hoofdpijndossier
De discussie zal dinsdagavond nog niet leiden tot een besluit, maar moet wel duidelijk maken of alle partijen binnenkort tot een definitief standpunt kunnen komen, of dat er weer vertraging ontstaat door nieuwe vragen. Burgemeester en wethouders willen hun vingers niet meer branden aan het hoofdpijndossier en laten de gemeenteraad de keus maken.
Theater gesloten
Voor de politici in buurgemeente Hendrik-Ido-Ambacht is de keus een stuk makkelijker. Die vinden al lange tijd, dat beide gemeentes samen één nieuw zwembad moeten realiseren. Maar wel in het eigen dorp. Een simpele keus, vindt Kreukniet: "Want wij hebben hier al het theater gesloten en we kunnen onze inwoners niet voor alles naar de buren sturen".
Ophouden met hakketakken
Die discussie zou met een fusie van beide gemeentes meteen worden opgelost. "Van mij mag het", zegt de VVD-er, "maar daar willen ze in Hendrik-Ido-Ambacht weer niet aan." Op straat liggen de meningen al net zo verdeeld. Een nuchtere Zwijndrechter weet één ding zeker: "Ze moeten ophouden met hakketakken en gewoon kiezen."