nieuws

Hotelkamers Rotterdam staan in het weekeinde leeg

ROTTERDAM - Veel hotelkamers in Rotterdam staan in het weekeinde leeg en dat komt door de flinke groei ervan. Alleen al het afgelopen jaar kwamen er 650 kamers bij op een totaal van ruim 3600. Volgend jaar openen nog meer nieuwe hotels hun deuren.
Doordeweeks worden de meeste hotels nog wel goed bezet door zakenmensen die werken voor grote bedrijven als Shell en Unilever. Alleen in het weekeinde staan diezelfde kamers steeds vaker leeg. "Wij constateren een overcapaciteit", zegt Jan Rutgers als voorzitter van de Rotterdamse Hotel Combinatie.
De flinke groei van het aantal hotelkamers is te verklaren door een tekort ervan een paar jaar geleden waar ondernemers toen brood in zagen. "Investeren in een nieuw hotel kost een paar jaar tijd en meer mensen hebben hetzelfde gedacht en gedaan op basis van de cijfers van toen: een hotel beginnen."

Het tekort aan hotelkamers is dus omgeslagen in een overschot in het weekeinde. Want uit cijfers blijkt dat het vooral dagtoeristen zijn die Rotterdam aandoen. Daar ligt dan ook de oplossing volgens de Rotterdamse hoteliers: maak de stad nog aantrekkelijker. "Daar heeft iedereen profijt van: de hotels, winkeliers, theater en ook de stad door de opbrengsten van toeristenbelasting", aldus Jan Rutgers.