nieuws

Bitcoin nog weinig gebruikt in Rotterdams hotel

ROTTERDAM - Het loopt nog niet storm bij het Rotterdamse Hotel van Walsum met bitcoinbetalingen. Sinds een week biedt het hotel -als eerste in Nederland- de mogelijkheid om overnachtingen en consumpties te betalen met de virtuele munt.

Jos van Dam, directeur-eigenaar van Hotel van Walsum is toch optimistisch: "We hebben nu een paar biertjes verkocht en een reservering die met de bitcoin is betaald. Het loopt niet storm maar het trekt wel de aandacht en mensen zijn er nieuwsgierig naar."

Nederlandsche Bank

Een bitcoin is een vorm van electronisch geld dat enkel via internet gekocht en uitgegeven kan worden. Bitcoins kunnen worden opgeslagen op een personal computer in de vorm van een wallet-bestand of worden beheerd door een derde partij, een portemonneedienst. In beide gevallen kan het geld naar een ander persoon worden verzonden via het internet door iedereen met een bitcoinadres.
Onlangs waarschuwde voormalig president van de Nederlandsche Bank Nout Wellink voor de virtuele munteenheid. Hij noemde de munt een 'hype' en 'een bouwwerk dat vroeg of laat instort. Eerder waarschuwde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem al voor de munt.

Vrij jonge munt

Hoteleigenaar Jos van Dam: "Ze zeggen niet dat het niet mag. Ze waarschuwen voor de risico's van de munt en dat vind ik prima. We denken wel dat dit betaalmiddel in de toekomst breed geaccepteerd wordt. In het buitenland zit er de groei erin, steeds meer bedrijven en consumenten die de bitcoin gebruiken. De bitcoin is nog vrij jong en moet zich nog ontwikkelen."
Nog niet veel horecabedrijven accepteren de bitcoin. De eerste in Nederland was Stadscafe De Waag uit Delft en ook bij Thuisbezorgd.nl kan met bitcoins betaald worden. Seats2Meet gaat in het voorjaar van 2014 van start met het betaalmiddel.