nieuws

'Slimme meter bespaart 120 euro aan energie'

ROTTERDAM - Rotterdamse huishoudens die een slimme energiemeter hebben om het verbruik bij te houden, betalen uiteindelijk een lagere energierekening. Dat meldt netbeheerder Stedin na een onderzoek onder 147 huishoudens.
Gebruikers zouden ruim 6 procent besparen als ze actief hun verbruik volgen en hun apparaatgebruik aanpassen. Dat komt volgens Stedin neer op meer dan 120 euro per jaar. Het apparaat kost eenmalig 60 euro voor de klant.

Hoeksche Waard

De netbeheerder onderzocht het energieverbruik van huishoudens met lagere inkomens in Rotterdam IJsselmonde. ''Gebruikers die niet op de display keken, hebben zeer beperkt energie en dus woonlasten bespaard'', aldus Stedin.
In 2020 wil het Rijk dat minstens 80 procent van de Nederlandse huishoudens een digitale, op afstand uitleesbare energiemeter in huis heeft. Stedin gaat daarom de komende 7 jaar in totaal 4 miljoen slimme huismeters plaatsen op 2 miljoen adressen. De plaatsing begint in de Hoeksche Waard.

Privacygevoelig

Bij de introductie van de slimme meter werden eerder vragen gesteld over privacygevoelige informatie. Sommige mensen zijn bang dat de gegevens misbruikt kunnen worden. Hackers zouden bijvoorbeeld kunnen zien of iemand niet thuis is.
Om tegemoet te komen aan deze bezwaren heeft de overheid wettelijk vastgelegd dat mensen de slimme meters mogen weigeren. De meterstanden moeten dan handmatig jaarlijks worden doorgegeven.