nieuws

Flinke tippel voor Ottolandse schaapskudde

ROTTERDAM - Schaapsherder Huug Hagoort trok woensdag met de jaarlijkse schapentrektocht veel bekijks in de Alblasserwaard. De driehonderd dames sterke kudde maakte een flinke tippel van het graasgebied in Gorinchem, naar de Schaapskooi in Ottoland. Daar zullen ze de winter doorbrengen.
De tocht van Gorinchem-Oost naar Ottoland is ruim 25 kilometer land. De schapen doen er zo’n 7 uur over. Het begint gelijk met het lastigste stuk: het doorkruisen van Gorinchem. Daarbij komen de schapen allerlei obstakels tegen als rotondes, bruggen en zelfs een spoorwegovergang. Maar schaapsherder Hagoort maakt zich niet druk. “Je moet een beetje mazzel hebben met het verkeer, maar we gaat hartstikke goed. Ik denk wel voor het donker bij de schaapskooi aan te komen!”
Normaal loopt Hagoort deze wandeling alleen of met een paar vrijwilligers van de Schaapskooi. Maar dit jaar kunnen liefhebbers zich aansluiten bij de tocht. Hagoort “Ik vind het mijn taak om de natuur dichter bij mensen te brengen. En dit is een mooie manier.”
En dus lopen er vandaag een stuk of zes mensen extra mee. Iedereen is enthousiast. “Het is heerlijk! Een kans die ik niet graag had willen laten lopen!”
De kudde is inmiddels veilig en wel aangekomen bij de schaapskooi, waar zowel de herder als de dieren kunnen genieten van hun welverdiende rust. “Mooi op tijd voor het TV Rijnmond Nieuws! Ik zet gewoon een tv in de stal en dan kijken we met z’n allen de beelden terug!”