nieuws

Onderwijscentrum Erasmus MC wint Architectuurprijs

ROTTERDAM - Het Onderwijscentrum van het Erasmus MC heeft de Rotterdam Architectuurprijs gewonnen met als thema transformatie. Het Schieblock aan de Schiekade krijgt de publieksprijs.

Uit 25 genomineerden heeft een vakjury gekozen voor het Onderwijscentrum vanwege een een transformatie van oerlelijk naar buitengewoon mooi. "Deze transformatie heeft een enorme wauw-factor. Zo simpel is het eigenlijk. Dit was een onooglijk leeg buitenterrein en opeens loop je hier binnen en je denkt: wat is hier gebeurd?", verklaart jurylid Alijd van Doorn de liefde voor het winnende gebouw.
De vakjury is onder de indruk van het dak met binnenvallend licht en een boekenwand van vier verdiepingen. Het Onderwijscentrum is ontworpen door Claus en Kaan Architecten. In het gebouw zitten een centrale studieruimte, collegezalen en de Medische Bibliotheek van de
faculteit Geneeskunde. Het Onderwijscentrum is vrij toegankelijk om zelf een blik te werpen op het bijzondere ontwerp ervan.
Naast de vakjuryprijs bestaat er ook een Publieksprijs voor het beste gebouw binnen het thema transformatie. Van de 4000 stemmen zijn verreweg de meeste gegaan naar het project Schieblock. Niet zozeer vanwege de metamorfose van het leegstaande kantoorpand, eerder omdat gebouw en plek weer tot leven zijn gebracht.
"Na vier jaar is dit opeens een stuk stad waar mensen weer graag komen. Het gaat ons met name om het publieke karakter van gebouw en omgeving en minder om de ingrepen in de architectuur. In die zin is het Onderwijscentrum de terechte winnaar van de Architectuurprijs en wij die van de Publieksprijs omdat het ook echt een publiek project is", zegt Kristian Koreman van ZUS Architecten. Voor het architectenbureau is de Publieksprijs een stimulans om door te gaan met de gebiedstransformatie van het kwartier rondom het Centraal Station.
De publieksprijs is een aanmoediging en tegelijkertijd hangt er een donkere wolk boven het project. ZUS Architecten is in gesprek met de eigenaar van het Schieblock, LSI Projects, over bijna een verdubbeling van de huur. Daarmee lijkt het architectenbureau en de huurders van het Schieblock de rekening gepresenteerd te krijgen van hun eigen succes. In het pand zitten een winkel, bar, restaurant en kleine ondernemers."Deze huurverhoging hangt als een zwaard van Damocles boven het project", zegt Koreman. Als de eigenaar voet bij stuk houdt, dan betekent dat het noodgedwongen vertrek uit het Schieblock. Vanwege een ongunstige markt is nieuwbouw op de plek van het Schieblock voorlopig van de baan. Met een huurverhoging poogt de projectontwikkelaar via de huidige huurders een deel van het verlies te compenseren.
De Architectuurprijs is een initiatief van de gemeente Rotterdam en architectuurcentrum AIR. De Rotterdamse wethouder Karakus heeft de prijzen uitgereikt.
Foto: Het Onderwijscentrum van het Erasmus MC